Angst voor het onbekende

  • Posted on: 13 November 2015
  • By: Karin

Je hebt een nieuw idee, een nieuw project, een droom waar je al lang mee rondloopt. Heel leuk om zo eens out of the box te denken, denk je dan misschien. Maar al snel ontdek je waarschijnlijk gedachten als: “Laat maar. Het zal me toch niet lukken. Ik durf niet. Hoe moet ik daar aan beginnen? Hoe zal dat dan zijn? Ga ik dan genoeg inkomen hebben? Ga ik me dan wel écht beter voelen? Is het gras niet altijd groener aan de overkant?”

Dat zijn dingen die je verstand je dan zegt, degene die je alles goed doet afwegen. En maar goed ook, anders zou je vaker met je hoofd tegen de muur lopen ;-). De valkuil die hierin schuilt? De  overwegingen vanuit jouw verstand (en daar is ons verstand heel goed in!) houden je uiteindelijk tegen om stappen te ondernemen, en om zelfs maar te dromen. En alles blijft dus zoals het was.

Als je doet wat je altijd al hebt gedaan, dan krijg je wat je altijd al hebt gekregen.
(Albert Einstein)

En een tijdje gaat het misschien weer goed en je denkt, ‘ach, het is zo slecht nog niet’. Je hebt het deksel terug op de pot gelegd. Maar dan begint het weer te pruttelen. Het deksel moet eraf, de stoom moet eruit. Je komt het verlangen in jezelf weer tegen, dat het anders kan, dat er toch wel een andere manier moet bestaan om je leven te leven, eentje dat echt naar je zin is, of om nieuwe dingen te ervaren en te ondernemen? Of is dat alleen weg gelegd voor the happy few?

Stel dat je het deelt met anderen in je omgeving, dan zullen ook zij waarschijnlijk argumenten aanhalen die je angst, ingegeven door je verstand of anders gezegd, je ego, bevestigen. Je concludeert dat het toch niet haalbaar is.

En toch blijft de ontdekking van wat je te wachten staat, moest je wel voor een nieuwe weg kiezen, je lokken. Maar heb je voldoende moed voor de confrontatie?

Angst wordt ingegeven vanuit het ego. Het ego wil blijven bestaan en wil zekerheid, de controle. Het ego groeit vanuit de kindertijd waarin we gevormd zijn door ons gezin van herkomst, de school, de cultuur waarin we zijn opgegroeid, door onze ervaringen toen. Om te ‘overleven’ als kind (we waren immers afhankelijk van de volwassenen om ons heen om te overleven) hebben we ons aangepast. We zijn ons gaan gedragen conform de regels (uitgesproken of onuitgesproken) die er toen in onze omgeving heersten. Als kind wist je niet beter. Gek genoeg blijven we dat gedrag herhalen als we volwassen zijn, ook al hebben we dat gedrag eigenlijk niet meer nodig. Op de duur voelen deze gedragspatronen als een belemmering en houden ze je klein. Je mist vertrouwen in het leven, dat het wel goed komt. Vertrouwen dat je niet dood gaat, als je uit je comfortzone stapt en nieuwe ervaringen opdoet.

Waar angst is, is de weg.

Zolang je niet weet waar je naartoe wil, blijft het onbekende onbekend. Als je op reis wil gaan, dan ga je waarschijnlijk ook niet zomaar naar de luchthaven en neem je het eerste het beste vliegtuig? (tenzij je dat perse eens wil ervaren natuurlijk, er zijn er die dat doen!). Meestal ga je eerst een bestemming bepalen, omdat het je om één of andere reden interesseert. Dan zoek je in reisgidsen en op internet meer info op, of je gaat naar een reisbureau of vraagt aan vrienden die er al geweest zijn meer uitleg. Door meer te lezen en te horen over je reisbestemming, begin je stilaan een concreter beeld te vormen van die bestemming. Je krijgt er al langer hoe meer zin in! Je legt een verblijfplaats vast en stippelt min of meer je route uit. Je plant je vakantie en je goesting wordt alsmaar groter. Tegen de tijd dat je vertrekt heb je al een redelijk beeld. En dan ga je inpakken. Alles wat je nodig hebt, een basis, om in het land van bestemming te kunnen reizen. Je neemt jouw rugzak met wat je hebt, de vertrouwde spullen, mee. Daar kan je dan altijd op terugvallen tijdens de reis. En dan vertrek je. Spannend… en vol verwachting op naar nieuwe ervaringen!

Zo gaat het ook met veranderingen in je leven. Om een nieuwe weg in te slaan in je leven, om je op onbekend terrein te begeven, heb je een aantal stappen nodig. Het is niet zo dat als je vandaag over iets droomt, dat dat er morgen ineens gaat zijn. Die stappen zorgen ervoor dat je angst voor het onbekende aanzienlijk vermindert! Ik zet even een aantal stappen op een rijtje.

  • Maak je doel, je droom, je wens zo concreet mogelijk. Omschrijf de kleinste details. Schrijf dit op of maak er een vision board van.
  • Ga op onderzoek, verzamel info die je nodig hebt, praat met mensen die er meer van afweten, volg een cursus, praat met mensen (nogmaals)
  • Maak een stappenplan: welke acties ga je nu concreet ondernemen?
  • Zet de stappen en onderneem de acties!
  • Doen!

En niet te vergeten: Wees flexibel. Door dingen die op  je weg komen, kan je koers of je bestemming nog wijzigen. Sta daar voor open.

Outside of your comfort zone is where the magic happens!

Succes!