Bewust ouderschap

  • Posted on: 11 October 2019
  • By: Karin

Je hoort tegenwoordig vaak woorden zoals mild ouderschap, bewust ouderschap, bewust opvoeden, mild opvoeden, natuurlijk ouderschap, opvoeden zonder machtsstrijd, opvoeden zonder straffen en belonen, vreugdevol ouderschap, positief ouderschap,…

Zelf noem ik het graag bewust ouderschap. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Wat is bewust ouderschap of bewust opvoeden?

Kinderen opvoeden is heel intens. We hopen dat ze goed terecht komen, die kinderen van ons. En dat ze gelukkig zijn. Ouders denken vaak dat kinderen ‘manieren’ moeten leren, al van jongs af aan. Als ouders hebben we een bepaald beeld van onze kinderen en hoe ze zouden moeten zijn. We hebben allerlei verwachtingen. We brengen alles wat we zelf hebben meegemaakt in onze eigen kindertijd mee in de opvoeding van onze kinderen. We proberen er alles aan te doen dat zij niet hoeven te ervaren wat wij hebben ervaren. De valkuil is dat je ze te veel wil beschermen, of je bent er van overtuigd dat streng zijn je kind op het juiste pad zal houden. Meestal doen we dit zonder bij na te denken. Of zeg maar: onbewust.

Je staat op automatische piloot. Je reageert vaak zonder er bij na te denken. De kans is groot dat je je er achteraf schuldig over voelt. Maar je reactie is sterker dan jezelf. Je reageert misschien op dezelfde manier dan hoe je ouders met je omgingen. En misschien is dat iets waarvan je gezworen hebt dit nooit zo te doen. En als je dan midden in de hectiek van de dag staat, dan reageer je tóch op die manier…

Hoe komt het dat je steeds in een machtsstrijd terecht komt met je kind?

Hoe komt dit eigenlijk? Ons brein heeft in onze kindertijd bepaalde neurale verbindingen gemaakt door de ervaringen die we hadden. Er is een soort van kettingreactie ontstaan in ons brein, dat wanneer  er een bepaald soort gebeurtenis plaats vindt, je er bepaalde gedachten en emoties aan vast koppelt wat een bepaald effect op je heeft, en waardoor je reageert zoals je reageert. En dat is waarom het zo automatisch voelt, of sterker dan jezelf.

Als we niet bewust worden van onze eigen grotere of kleinere trauma’s die we meegemaakt hebben als kind, dan nemen we dat mee in de opvoeding van onze eigen kinderen. Onbewust willen we of hopen we dat onze kinderen onze behoeften en onze dromen invullen, onze verwachtingen en onze fantasieën. Daarbij komt ook nog dat kinderen dat voelen. Op die manier voelen ze zich in een keurslijf gezet, onder druk gezet en gecontroleerd. Ze kunnen op die manier niet zichzelf zijn en kunnen zich daardoor ongelukkig voelen.

Hoe ga je om met je emoties als ouder?

Bewust ouderschap gaat over bewust zijn over jezelf en je eigen emoties en verwachtingen van jezelf in dit moment, hier en nu, in relatie met je kind.  De volgende vragen helpen je om bewuster te worden van jezelf en dus bewuster te staan in de relatie met je kind:

Wat breng ik in dit moment met mijn kind?

Hoe beïnvloed ik wat er in dit moment gebeurt met mijn kind?

Hoe leg ik mijn kinderen op hoe ze zouden moeten zijn in de plaats van aanvaarden wie mijn kind echt is?

De klassieke manier van opvoeden.

Het ouderschap hoe wij het geleerd hebben gaat over controleren van je kind, sturen, oplossen van problemen, hen veranderen zodat ze voldoen aan de ‘norm’. Hiervoor gaan we vooral in op het gedrag en sturen we hen bij door te straffen of te belonen. Kinderen voelen zich hierdoor onderdrukt en kunnen en durven niet echt zichzelf te zijn.

Connectie met je kind, én met jezelf!

Bewust ouderschap gaat over je kind helpen omgaan met wat er op zijn pad komt, bewust zijn hier en nu van wat er is. Nabijheid en erkenning van wat er is en wie je kind is, zorgt voor connectie met je kind. En dit is wat je kind telkens opnieuw zoekt en nodig heeft.

Maar je kan pas verbinding maken als je ook in verbinding staat met jezelf, met wie jij bent en wat er in jou leeft! Hoe meer jij bewust bent van jezelf, hoe meer jij innerlijk groeit, hoe meer jij connectie kan maken met je kind. Wanneer je als ouder jezelf heelt en connectie maakt met wie jij werkelijk bent, dan kunnen we onze kinderen makkelijker de toestemming geven zichzelf te zijn.

Hoe jij je kind kan helpen...

Kinderen zijn al 'heel', en moeten niet 'gefixed' worden. Maar door onze eigen ervaringen als kind, waar we moesten voldoen aan anderen hun verwachtingen, verwachten we andere dingen van onze kinderen. Zolang we onze eigen pijn niet oplossen en integreren, projecteren we dat op onze eigen kinderen. Onze kinderen voelen dat en ze geloven dat ze niet goed genoeg zijn, of het niet waard zijn, dat er iets moet veranderen aan wie en hoe ze zijn. Op hun beurt leggen onze kinderen de lat voor zichzelf hoog en willen beter en anders zijn. Ons eigen gevoel van niet goed genoeg te zijn, geven we door aan onze kinderen. Als jij als ouder evolueert, dan krijg je een heel andere opvoeding, een bewuste opvoeding. Opvoeding gaat over zelfbewustzijn en het helen van jezelf. Als je leert om zelf eerst een goede ouder voor jezelf te zijn, dan krijg je een hele andere dynamiek in de relatie met je kind en hoe jij je ouderschap oppakt. Het is gewoon een win-win situatie. Je wordt blijer en vrijer, en je gaat meer genieten van je kinderen. Je aanvaardt meer wie je kind is en je staat hen toe om hun eigen leven te leiden.

 

Daarvoor is mijn traject speciaal ontwikkeld! Het is telkens zo bevrijdend voor ouders wanneer ze dit traject aangaan. Al snel komt er verandering in zichzelf en in de situatie met hun kind(eren).

Wil jij graag een bewuste(re) ouder zijn, en dit doorgeven aan je kinderen? Neem vrijblijvend contact op voor een Inzichtsessie, en we kijken samen hoe ik je kan helpen!

Lees meer over Bewust Ouderschap Traject.

 

Contact: karin@hetlevenswiel.be of 0477/23.86.76.

 

Hartelijke groet