De kracht van woorden

  • Posted on: 10 October 2017
  • By: Karin

Wat je zegt – de woorden die je gebruikt

Ben jij je bewust van de woorden die je letterlijk uitspreekt?
Weet jij hoe jouw innerlijke conversatie er aan toe gaat?

De woorden die we gebruiken, zeggen of doen meer dan we denken. Vanuit onze opvoeding hebben we een aantal zinnen onszelf eigen gemaakt die we automatisch gebruiken. We denken er niet meer bij na. Ook al ben je al een eind in je bewustwording, toch kunnen die woorden sterker naar boven vanuit je onbewuste dan je wil.

Omdat deze zinnen zo ‘normaal’ voor je zijn, sta je niet stil bij de impact die ze (kunnen) hebben. Zeker als het gaat over onze kinderen. Kinderen hebben een ander bewustzijn. Ze staan heel open in het leven. De woorden komen bij hen rechtstreeks binnen. Zij voelen de exacte lading aan. Ook al is de intentie waarmee de zinnen worden uitgesproken positief, toch zijn ze negatief.

Dus ga eens na voor jezelf: wat zijn jouw zinnen die je denkt of zegt, waarbij je eigenlijk nog niet hebt stilgestaan?

Enkele voorbeelden zijn: ‘zo erg is dat niet’, ‘grote jongens huilen niet’, ‘je moet niet huilen’, ‘hoe dom van mij’, ‘doe maar gewoon’, ‘verdorie, het lukt me niet’, ‘ik kan het niet’,…

Hoe sterk zijn woorden dan eigenlijk?

Wanneer kinderen bepaalde zinnen herhaaldelijk horen, kan dit een invloed hebben op hun zelfbeeld en eigenwaarde. Hun leven lang. Zo sterk zijn woorden.

Eens je weet welke zinnen je uitspreekt, kan je er voor kiezen om ze niet meer te gebruiken. Dat zal in het begin de nodige aandacht van je vragen. Als je niet onmiddellijk weet door welke woorden je de oude woorden kan vervangen, dan is het beter om gewoon niets te zeggen.

Jij kan een verschil maken voor je omgeving door zorgvuldig je woorden te kiezen. En ook voor jezelf! Want je kan er vanuit gaan dat je innerlijke dialoog ook zo gaat. Je herhaalt dus constant voor jezelf bepaalde overtuigingen. Neem nu: ‘het lukt me niet’. Als je dat vaak denkt, dan ben je uiteindelijk overtuigd dat het je niet lukt. Je zal vanuit die overtuiging naar het leven kijken. En wees maar zeker dat je bevestiging van die overtuiging zal vinden!

Je herkent het misschien wel hoe snel je woorden overneemt van iemand anders. Wanneer iemand grove taal gebruikt, dan zal je zelf ook sneller zo antwoorden. Dus hoe liefdevollere woorden jij gebruikt, hoe groter het effect is op je omgeving.

Dit is wat jij kan doen voor de volgende generatie

Vervang je oude (negatieve, destructieve) zinnen door positieve, liefdevolle en constructieve woorden, want dat geef je door!

Wil je je echt bewust worden van de woorden die je uitspreekt, of denkt, dan is het goed om ze op te schrijven. Noteer daarnaast de woorden/zinnen die je in de toekomst wil gebruiken. Lees deze regelmatig opnieuw om je ze eigen te maken.

                       

Aan de slag

Merk je dat je snel je geduld verliest tijdens de heftige momenten van je kind? Zeg je dingen aan je kind die je liever niet zou zeggen op zo’n momenten? Zie je het niet zitten om hier op je eentje mee aan de slag te gaan? Schrijf je dan in voor de GRATIS Challenge Meer Geduld met je Kind – en met Jezelf ;-) van 15 tot en met 20 oktober!

 

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

 

Hartelijke groet,

 

Karin