Druk druk druk

  • Posted on: 15 September 2016
  • By: Karin

De activiteiten van een nieuw werk- of schooljaar zijn weer volop gestart. Voor de meesten betekent dit een strakker tijdsschema. Alles is weer meer in een vaste structuur.

Voor kinderen betekent dit: Op tijd op school komen, op tijd op de training zijn, nog tijd voor huiswerk, op tijd gaan slapen...

Maar wat is 'tijd'? Tijd is een moeilijk te vatten begrip voor kinderen. Tijdsbeleving is iets subjectief. Iedereen ervaart het op zijn manier. Als ouder weet je dat je ergens op tijd moet komen. ‘Nog 5 minuten’, zeg je dan. Maar wat is voor een kind 5 minuten? Als je moet wachten kan 5 minuten heel lang lijken. Als je nog vanalles moet doen in die 5 minuten, dan zijn 5 minuten heel kort.

Sommige kinderen hebben het heel moeilijk met onder druk iets te moeten doen. ‘Komaan, doe eens voort!’ zeg je dan als ouder. Maar dit kan soms een averechts effect hebben. Je kind vertraagt in plaats van iets sneller te doen.

Er wordt van kinderen veel verwacht, de hele dag door. Ze spannen zich in om te leren, te presteren, te voldoen aan de verwachtingen van volwassenen. Het verwerken van indrukken, prikkels, het leren van nieuwe vaardigheden, enz. vragen ontzettend veel energie. Als je daar dan nog de factor 'tijd' bij plaats, dan is dat heel wat. Voldoende 'ruimte' creëren om te kunnen ontspannen, neemt veel druk weg en is erg belangrijk.

 

Hoe kan je omgaan met tijdsdruk?

Een aantal handige tips

  1. Probeer zoveel mogelijk te anticiperen. Doe dit op een positieve manier! Dus niet dreigen met straf, maar geef je kind een schouderklopje voor wat hij/zij al wel kan. Focus je op wat wel lukt!
  2. Bereid je kind voldoende voor op wat gaat komen. Leg je kind de dag op voorhand al uit wat er de volgende dag gaat gebeuren.
  3. Geef de overgangen op tijd aan.
  4. Haal je kind eerder uit bed zodat hij/zij meer tijd heeft ’s morgens.
  5. Je kan het ochtendgebeuren of de dagindeling of het weekschema visueel maken voor je kind. Zoek duidelijke pictogrammen en hang dit overzicht op een goed zichtbare plaats
  6. Maak duidelijk aan je kind wat jullie verwachten van hem ’s morgens als hij zich klaarmaakt voor school of ’s avonds als hij thuis komt van school. Bijvoorbeeld: schoenen en boekentas op hun plaats zetten, nakijken wat het huiswerk is voor die dag, even tijd om te spelen vóór het huiswerk, enz. Overloop dit eerst op een rustig moment zodat het duidelijk is voor iedereen.
  7. Geef je kind voldoende ruimte om te rusten en vrij te spelen zodat je kind kan verwerken wat het die dag heeft geleerd of heeft meegemaakt. Zo kan je kind spanningen ontladen op een positieve manier.
  8. Hoe ga je zelf om met tijdsdruk? Loop je zelf ook wat gespannen rond om alles gedaan te krijgen? Dit pikt je kind waarschijnlijk op. Wat kan jou helpen om meer te ontspannen? Zorg voor een ruime planning, dat geeft je marge. Evalueer af en toe je planning als je merkt dat het niet lukt en stel deze bij. Neem af en toe een beetje afstand en tijd voor jezelf. Hoe rustiger jij bij alles kan blijven, hoe rustiger je kinderen zijn.

 

Ik wens je een fijne tijd in alles wat je doet!