Het nieuwe schooljaar: een spannend nieuw begin?

 • Posted on: 5 September 2016
 • By: Karin

 

Het nieuwe schooljaar brengt heel wat teweeg. Zowel voor kinderen, ouders als leerkrachten.

            

Hoe ervaar jij als ouder de start van het nieuwe schooljaar? Komt alles weer in een structuur en regelmaat voor jou en je gezin? En brengt dat jou rust? Of is het juist stress omdat er weer veel geregeld moet worden en de agenda opnieuw vol activiteiten komt?

Voor heel wat kinderen is dit een spannend moment! Zeker voor gevoelige kinderen kan dit een moeilijk moment zijn.  De voorbije maanden kon alles misschien wat rustiger aan, en waren er meer momenten samen met mama en papa. Nu moet alles weer op uur en tijd.

De start van een nieuw schooljaar is vaak onduidelijk voor een kind: Wat gaat er gebeuren? Wie zal er zijn (of niet meer zijn)? Wie is mijn juf? Hoe gaat het lopen op school? Zie ik alle kindjes/vriendjes terug? Hoe gaat de dag verlopen? enz.

Het is ondertussen 2 maanden geleden (in België althans :-)) dat de kinderen in de structuur van de school zaten. Dus dat is weer even wennen. Het onbekende wat voor hen ligt, kan voor heel wat kinderen heel spannend zijn.

Misschien heb je de laatste dagen van de vakantie gemerkt dat je kind anders deed: hij/zij was onrustig, kon minder verdragen, deed drukker dan anders, werd sneller boos of begon sneller te huilen over 'banale' dingen of eiste meer. Misschien werd je kind 's nachts wakker, terwijl je dat niet gewend bent van hem/haar. Of zocht je kind gewoon vaker je nabijheid. Dit zijn allemaal manieren van je kind om zijn spanning die het voelt voor de start van het nieuwe schooljaar te 'ontladen' of kenbaar te maken aan jou. Het zijn manieren om jouw aandacht voor die spanning te vragen.

Het kan ook zijn dat je kind het de eerste dagen moeilijk heeft met afscheid van je te nemen aan de schoolpoort of bij de klasdeur.  Zeker kleinere kinderen, kleuters, kunnen hier last van hebben. Soms kunnen ze echt tekeer gaan, en zich er hevig tegen verzetten. Dit geeft duidelijk aan dat ze het echt een grote stap vinden, het nieuwe en onbekende. 

 

Situaties die (meer) spanning creëren:

 

 • Kleuters die voor het eerst naar school gaan: dit is een hele grote, niet te onderschatten overgang! Alles is nieuw voor je kind, het krijgt heel veel nieuwe indrukken en prikkels te verwerken en dat kan heel onveilig aanvoelen. Al het vertrouwde is immers verdwenen.
 • Een nieuwe juf of meester: in de meeste scholen krijgt je kind bij het overgaan naar het volgende jaar ook een nieuwe juf of meester. Hoe is die leerkracht? Gaat het klikken? Is hij/zij een streng iemand? enz. Al deze onduidelijkheden kunnen voor spanning zorgen.
 • Overgang naar het 1e leerjaar of het 1e middelbaar: Het is een overgang naar een nieuwe manier van leren. Er worden andere dingen van het kind verwacht nu. In het 1e leerjaar kan je kind niet meer zoveel spelen en dat kan een hele aanpassing zijn voor hem/haar. Zeker als je kind veel nood heeft aan bewegen of buiten zijn. Of als je kind nog niet helemaal klaar is om te leren lezen, schrijven of rekenen.
 • Verandering van school: Soms ben je genoodzaakt om je kind te laten veranderen van school. Bijvoorbeeld door een verhuis, doordat je kind een andere soort zorg nodig heeft, doordat het niet goed klikt met je kind en de leerkracht,... Dit is een grote, niet te onderschatten verandering voor je kind, op eender welke leeftijd. Alles is nieuw in zo'n situatie, ook de leerlingen en de gewoontes van de school.

 

Wat kan jou en je kind helpen om met de spanning om te gaan? 8 tips!

 

 1. Soms organiseren scholen of klasleerkrachten een kennismakingsmoment op het einde van de vakantie. Als het je lukt, breng dan zeker op zo'n moment een bezoekje aan de klas met je kind. Zo kan je kind al een voorstelling maken van zijn nieuwe klas en juf/meester en ontmoet het terug de kinderen van de klas. Dit maakt het concreter voor je kind, en maakt het de stap en de overgang op 1 september kleiner.
 2. Als de school geen moment op voorhand organiseert, kan je met je kind de route naar school al een keer fietsen of met de auto er naartoe rijden (dat wat je normaal tijdens het schooljaar doet) en een kijkje gaan nemen aan de schoolpoort. Zo overloop je samen met je kind het dagelijkse schoolgebeuren op voorhand.
 3. Vertel over het schoolleven: Hoe gaat het er ook alweer aan toe? Wat gaat er gebeuren? Wat wordt er verwacht? Creëer een duidelijk beeld voor je kind.
 4. Benoem de spanning die je kind ervaart. Geef hem/haar erkenning voor het feit dat het spannend is, zo'n eerste schooldag. "Jij vindt het spannend hé?", "Zo'n eerste dag is spannend hé?",
 5. Geef je kind ruimte om die spanning te ontladen door te laten uithuilen of boos te laten worden als het nodig is.
 6. Vraag jezelf af of de onrust en het andere gedrag inderdaad te maken kan hebben met de spanning voor het nieuwe schooljaar. Als je vermoed van wel, benoem dit dan ook zo naar je kind (zoals hierboven).
 7. Besteed extra aandacht bij het slapengaan. Blijf wat langer in de buurt, stel je kind gerust door aanwezig te zijn en te laten voelen dat je er bent.
 8. Overloop de avond voordien de volgende dag (zeker nog bij kleinere kinderen): Wat verwacht je van hem/haar: Opstaan, ontbijten, aankleden, tanden poetsen, schoenen aantrekken, boekentas pakken, vertrekken naar school.

 

Merk je dat je moeite hebt om om te gaan met de spanning en de bijbehorende emoties van je kind? Reageer je ongeduldig of bozig op je kind? In mijn Gratis E-boek Help Je Kind Spanning Ontladen door te Huilen lees je nog meer tips over hoe jij je kind kan helpen! Je kan het hier downloaden.

         

Ik wens jullie een fijne start van het onbekende nieuwe schooljaar! ;-)

 

Hartelijke groet

Karin