Je kind als spiegel voor jezelf

 • Posted on: 14 March 2017
 • By: Karin

 

Word jij wel eens heel erg geraakt door een reactie of emotie van je kind? Triggert het jou zo erg dat je je geduld snel verliest en zelf emotioneel reageert in zo'n situatie? Lijken jullie karakters op elkaar waardoor het wel eens botst?

Het kan zijn dat je kind onbewust meer reageert op wat er leeft bij jou, dan dat jij reageert op wat er gebeurt bij je kind!

Een kind en een ouder zijn verbonden met elkaar. Je hebt als eerste band de bloedband. Daarnaast is er een sterke energetische verbondenheid. Bewust en onbewust geven we boodschappen aan elkaar. Onbewust nemen kinderen patronen en overtuigingen van hun ouders over. Dit wordt ook wel 'spiegelen' genoemd.

Wetenschapper Giacoma Rizzolati  (hoofd van het fysiologisch instituut van de universiteit in Parma), heeft in 1996 het bestaan van spiegelneuronen ontdekt. Bepaalde hersencellen zijn actief  bij bepaalde handelingen of emoties. Een andere persoon die toekijkt naar de persoon die de handeling stelt, heeft precies dezelfde reacties in deze hersencellen.

Bijvoorbeeld: als je iemand met smaak in een lekkere sappige appel ziet bijten, dan ga je watertanden. Je spiegelneuronen hebben je laten meevoelen en meeproeven. We hoeven zelfs maar een deel van de handeling te zien om de hele handeling te begrijpen en dezelfde reactie in onze hersenen te krijgen.

Wanneer wij anderen gadeslaan, kunnen we met onze spiegelneuronen hun emotionele en mentale toestand waarnemen. Dit gebeurt spontaan, gelijktijdig en buiten onze controle om, zonder dat wij er iets voor hoeven te doen of erover hoeven na te denken. Hierin zetelt ook onze vaardigheid tot empathie.

Hoe meer we met iemand verbonden zijn, des te sterker is de resonantie van onze spiegelneuronen

Er bestaat geen grotere verbondenheid dan die tussen ouders en kinderen. Een kind pikt onbewust spanningen, emoties, patronen, overtuigingen... van de ouders op en leeft die uit. dat wil zeggen dat een kind reageert op de onbewuste boodschappen die jij als ouder uitzendt.  Eigenlijk laat een kind op die manier zien hoe het met jouw binnenkant gesteld is.

Dus denk  volgende keer, als je in een conflict verzeild geraakt met je kind, eens even na over deze vragen:

 1. Hoe boos/verdrietig/... ben je zelf eigenlijk?
 2. Neem je genoeg tijd om aan je eigen behoeften tegemoet te komen?
 3. Hoe zit het met je eigen frustraties?
 4. Luister je naar je eigen lichaam?
 5. Hoe werd er vroeger op jouw emoties gereageerd toen je zelf kind was?
 6. Mocht jij lawaai maken als kind? Mocht jij vrijuit spelen en druk zijn?
 7. Mag jij boos zijn van jezelf?
 8. Mag jij fouten maken van jezelf?
 9. Hoe voel je je in zo'n conflict? Machteloos? Gevoel van falen? ...?
 10. Wat denk je in zo'n conflict? Dat kinderen gewoon moeten luisteren en doen wat je vraagt? Dat ze geen respect hebben voor je? Hoeveel ruimte en respect geef je jezelf?

Het is echt de moeite om eens te gaan zitten en tijd te nemen om een antwoord op deze vragen te formuleren! Wat ontdek je dan van jezelf? Laat het mij weten via Karin@hetlevenswiel.be

 

Merk je dat je het moeilijk vindt om hier je geduld bij te bewaren? Merk je dat je je zelf zorgen maakt of het wel goed komt? 

Ik luister graag naar je noden tijdens een  Inzichtsessie! Tijdens dit gesprek onderzoeken we wat je je lastig vindt, wat je nodig hebt. En ik vertel je graag meer over het Help Je Kind Programma, en hoe dit jullie verder kan helpen. Want het is mijn wens dat jij je kind én jezelf nog beter begrijpt en kan inspelen op wat je kind én jij nodig hebben. En dat JIJ de beste begeleider wordt van je eigen kind!

Mail mij via karin@hetlevenswiel.be en we plannen een datum in. De Inzichtsessie kan ook via skype!

 

Hartelijke groet,

Karin