Kiezen voor wat belangrijk is

  • Posted on: 29 March 2018
  • By: Karin
Heb jij het gevoel dat je regelmatig overspoeld wordt door wat er gebeurt in je leven? Of ken je meer het gevoel dat je achter de feiten aan holt? 
Of dat je niet meer weet waarom je doet wat je doet, en dat je maar verder doet omdat je het nu eenmaal al zo lang doet?
Of dat je de dingen doet, omdat anderen het van je verwachten?

 

Dit is herkenbaar voor vele mensen. Maar wat doe je daar nu mee?

 

        

 

Waarden of Drijfveren

 

Je leven is constant in verandering. Ooit heb je bepaalde keuzes gemaakt, vanuit wie je toen was en wat je toen deed en wist. 

Die keuzes hebben je gebracht waar je nu staat in je leven.

Ondertussen staat je leven niet stil: jij bent veranderd, je omstandigheden zijn veranderd. 

Dan kan het zijn dat het niet meer lekker voelt in je leven, in je relatie(s) of in je werk.

Je kan niet meteen je vinger erop leggen, maar je voelt gewoon dat het niet meer klopt.

 

Dat is een goed moment om stil te staan bij jezelf en bij je leven. Want zeg eens eerlijk, weet jij wat jou drijft in je leven?

Weet jij wat écht belangrijk is in je leven, waar jij voor staat en waar jij je voor wil inzetten?

Dat zijn drijfveren. Dat is waar jij waarde aan hecht, waar jij je voor wil inzetten en wat jou motiveert om dingen te doen. 

Deze geven betekenis aan je leven.

 

Verschil in waarden

 

Waarden zijn heel persoonlijk. Deze zijn voor iedereen verschillend. 

Het kan zijn dat jij waarden meedraagt uit je opvoeding, die jij dus hebt mee gekregen van je ouders. 

Ook de cultuur en de tijdsgeest waarin we leven kunnen je drijfveren mee bepalen. 

Maar ook wie je bent en jouw persoonlijkheid geven mee richting aan jouw waarden.

Als er onenigheid onstaat, heeft dit heel vaak te maken met het verschil tussen waarden. Tussen jou en je partner. Tussen jou en het bedrijf waarvoor je werkt. Tussen jou en je ouders. Of tussen jou en je kind.

 

Bijvoorbeeld: Je werkt al jaren voor hetzelfde bedrijf en de laatste tijd 'voelt' het gewoon niet meer kloppen. Maar je kan niet helemaal te pakken krijgen wat er nu eigenlijk speelt.

Verschillende oorzaken kunnen hier spelen: Het kan zijn dat je andere waarden hebt dan destijds toen je voor dat bedrijf begon te werken. Als beginnend werknemer sta je nog voor veel open, je wil ontdekken en uitproberen. Halfweg de dertig wil je toch wel meer je stempel gaan drukken en meer kiezen voor wat jij belangrijk vindt. Je staat door jouw levenservaring ondertussen anders in het leven en in het werk. 

Wat je in deze situatie moet doen is het volgende: Ga eens na wat jouw waarden werkelijk zijn! En onderzoek wat de waarden van het bedrijf waarvoor je werkt eigenlijk zijn. Zet deze vervolgens eens naast elkaar. Zie je overeenkomsten of zie je vooral verschillen? Als je vooral verschillen ontdekt, moet je niet ver zoeken waarom je je niet meer lekker voelt in de job die je doet.

Maar het kan ook te maken hebben met de personen rond je. Misschien is de jobinhoud veranderd doorheen de jaren, of misschien zijn je collega's of je verantwoordelijke veranderd. En ook als tussen jou en je chef de waarden te sterk uiteenlopen kan het al eens botsen.

Zeker als je ouder wordt, kan het zijn dat je nog meer wil gaan voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Je neemt het niet meer zomaar van je omgeving. Je wil ook je eigen stem uitdragen. En dan botst het wel eens.

Een ander voorbeeld is de relatie met je partner. In het begin zag je vooral de overeenkomsten in jullie relatie. Ondertussen heb je misschien kinderen gekregen en sta je anders in het leven. Ook je partner is veranderd. Als je niet regelmatig communiceert over wat en hoe, dan kan je het gevoel krijgen dat je uit elkaar groeit. Zie dit als een signaal om alles eens op een rijtje te zetten, eerst voor jezelf, dan voor jullie als koppel, dan voor jullie als gezin.

 

Waarden op een rij

 

Vanaf het moment dat er bij ons kinderen kwamen, had ik het gevoel dat alles (te) veel was. Zeker in de babyjaren van onze kinderen. Ik was vaak moe en had het gevoel niet mee te kunnen in de race waarin we leven. 

Heel vaak kon ik niet beantwoorden aan verwachtingen van de maatschappij, mijn familie en vrienden. Maar heel vaak waren het verwachtingen die ik dacht te moeten invullen. "Want anders ben ik niet meer mee", dacht ik dan.

Anderhalf jaar geleden zette ik voor mezelf mijn waarden nog eens op een rij. Eén van mijn belangrijkste waarden is Gezin. Door dit zwart op wit te zien staan, viel er een hele last van mijn schouders. Ik kon nu voor mezelf erkennen en toegeven dat Gezin heel belangrijk is voor mij. Door dit besef werd het makkelijker om keuzes te maken. Zo vind ik het niet meer erg wanneer ik niet naar een feestje kan omwille van onze gezinssituatie nu. Vroeger had ik altijd het idee dat ik veel miste. Dat heb ik nu niet meer. Ik kies er echt voor om mijn leven in te vullen volgens de waarden die ik belangrijk vind. Zo geef ik mijn leven zelf meer vorm en heb ik het gevoel alles meer in de hand te hebben. Ik voel me ook niet meer schuldig hierdoor en heb gewoon meer balans in mijn leven. 

Ben je benieuwd hoe jij dit voor jezelf kan uitzoeken? Volg dan de stappen hieronder!

 

1. Maak een top 5 van je drijfveren:

Zet de waarden of drijfveren die er echt toe doen op dit moment in je leven op een rij.
Denk bijvoorbeeld aan: ambitie, dienstbaarheid, avontuur, gezin/familie, zinvolheid, geld/financiële stabiliteit, erkenning, creativiteit, kennis, altruïsme, leiderschap, harmonie, onafhankelijkheid, resultaatgericht, schoonheid, sportiviteit, persoonlijke ontwikkeling, vrijheid, balans, duurzaamheid, zekerheid, uitdaging, gezondheid, structuur, teamwork, passie, ontspanning, professionaliteit, relaties, spiritualiteit, maatschappij, …

Schrijf bij elke waarde wat jij er precies onder verstaat.

Ga na in welke mate deze waarden in je leven een plek krijgen. Ben je daar tevreden over of niet?

2. Maak een keuze:

Wil je hier werkelijk voor gaan? Wil je je werkelijk inzetten om dit te bereiken in je leven? Alleen als het antwoord JA is, zal je gemotiveerd zijn om iets te DOEN.

3. Actie:

Welke actie(s) kan jij ondernemen om deze waarde meer ruimte te geven in je leven? Noteer een concrete actie die jij de komende week gaat doen, zodat deze waarde die jij belangrijk vindt, meer ruimte krijgt in je leven. Zorg dat je met een haalbare actie start. 

4. Beren op de weg:

Let op wat je op je weg en in je dagelijkse leven tegen komt: vragen, situaties, omstandigheden, mensen die om keuzes vragen. Denk daarbij telkens na of dit aansluit bij de waarden die jij echt belangrijk vindt of niet. Met andere woorden: wil jij tijd en energie steken in dingen die 'op je weg' komen en niet echt aansluiten bij je belangrijkste waarden? Of kies je om je eigen drijfveren te volgen en zo meer balans te creëren in je leven?

Veel succes met deze oefening!

 

Heb jij ...

  • het gevoel dat het (té) veel is in je leven?
  • te veel twijfels over jezelf?
  • het gevoel dat je te veel volgens verwachtingen van anderen leeft? 
  • het gevoel dat je niet (meer) écht tot rust kan komen?
  • het gevoel overprikkeld te zijn?
  • ...

Contacteer mij dan vrijblijvend voor een Inzichtsessie. We onderzoeken samen waar je tegenaan loopt en wat de stappen zijn die jij daarin nodig hebt om er uit te geraken!

Zodat jij het leven kan leven wat jij wil!

 

karin@hetlevenswiel.be

0477/23.86.76

 

Hartelijke groet