Meer tijd creëren

  • Posted on: 27 October 2016
  • By: Karin

Wat is prioriteit voor jou?

In een dag zitten 24 uren. Van die 24 uren slapen we ongeveer 8 uren. Daarbij komt nog de tijd dat we eten, onszelf verzorgen, onderweg zijn. Dan heb je de tijd dat je werkt en voor anderen zorgt (je kinderen, je ouders,...). Je hebt ook nog sociale contacten die je wil onderhouden, hobby's, verplichtingen allerhande. Hoeveel tijd schiet er dan nog over? Hoeveel tijd heb je werkelijk voor Je Zelf?

 

Maak tijd en ruimte

Om uit te maken wat voor jou belangrijk is, en prioriteit in je leven, moet je tijd en ruimte vrijmaken. Om gefocust te blijven, moet je dagelijks, wekelijks, maandelijks tijd vrij maken om alles op een rijtje te zetten. Dat geeft je de gelegenheid om je kleinere en grotere doelen specifiek te maken. Het is heel belangrijk om deze doelen op te schrijven, zodat het duidelijker wordt voor jezelf. Je krijgt meer helderheid over je doelen als je ze opschrijft. Door tijd en ruimte te maken om dit uit te schrijven, win je tijd! Je laat je immers minder snel afleiden omdat je weet waar je naar toe wil.

 

Overvloed aan prikkels

Misschien ken je het gevoel dat je veel dingen leuk vindt? Je hebt veel interesses, je wil nog veel ontdekken en ervaren in je leven. Er komt (vanzelf) veel op je af. Er komen voorstellen, vragen, opportuniteiten op je af die je niet verwachtte. Je voelt je vereerd dat men je vraagt, en het lijkt je wel leuk. Voor je het weet heb je JA gezegd. En je bent weer vertrokken in een nieuw projectje of engagement. Achteraf heb je er misschien spijt van. Maar goed, je hebt je JA-woord gegeven en gaat er dus maar mee door. Je hebt het gevoel er niet meer onderuit te kunnen. Je wil niemand teleurstellen. Ze hebben je nodig. Dat is alleszins het gevoel of de overtuiging die jij hebt.

En dan hebben we het nog niet gehad over sociale media en de hele digitale wereld. Voor je het weet, ben je weer een half uur verder, gewoon door even op facebook te zitten bijvoorbeeld of naar een banaal TV-programma te kijken. Je dag is om voor je het weet. Je hebt nog een aantal belangrijke, misschien niet zozeer dringende, dingen op je lijstje staan. Je hebt niet echt een bevredigd gevoel als je gaat slapen. Het is alsof je achter de dingen aanholt. 

 

De overvloed aan prikkels kan je heel erg en heel snel afleiden! En in de war brengen. Voor je het weet, weet je niet meer wat JIJ nu eigenlijk belangrijk vindt en waar je eigenlijk écht tijd en energie in wilt steken.

 

Weet wat écht belangrijk is voor jou!

Misschien wist je vier jaar geleden wel wat belangrijk voor je was. Maar wat vier jaar geleden belangrijk was, is dat misschien nu niet meer. Jij bent veranderd, en de omstandigheden zijn veranderd. Dus dat komt hoogstwaarschijnlijk niet meer overeen.

Dus stel jezelf nu de vraag: Hoe zie ik mijn toekomst? Waarvan droom ik eigenlijk? Het kan de nabije toekomst zijn, bijvoorbeeld vandaag of volgende week of binnen een half jaar of een jaar. Je kan ook eens nadenken over de verdere toekomst. Waar zie je jezelf over vijf jaar staan? Als je daar nog niet over nagedacht hebt, is dit misschien een goed moment om het eens te doen. Schrijf het op, brainstorm erover. Ook al weet je nu nog niet HOE je je droom kan realiseren. De eerste stap is om neer te schrijven WAT het is. 

Een concreet beeld creëren van de toekomst is belangrijk, want dat geeft je richting en focus!

En nog eens, het hoeft niet zo ver vooruit te zijn. Je kan ook een beeld vormen van wat je vandaag wil bereiken!

 

Bepaal je prioriteiten

Eens je min of meer weet wat je doel is, kan je nagaan wat belangrijk is om te doen, om dat doel te bereiken.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat is cruciaal om te doen vandaag?
  • Wat is dringend om te doen vandaag?
  • Wat is belangrijk om te doen vandaag?

 

  • Wat is je top 3 van de prioreiten die je vandaag gedaan wil krijgen?
  • Wat ga je vandaag minder doen wat niet zo belangrijk is, (maar waar je vaak te veel tijd aan verliest), waardoor je meer tijd creëert voor je prioriteiten?

 

Maak dagelijks tijd!

Door dagelijks 's morgens en 's avonds je dag te overlopen en na te gaan wat belangrijk is om te bereiken, geraak je meer gefocust. Het is ook van het grootste belang dat je tijdens die belangrijke taak, jezelf niet laat afleiden. Dus leg je telefoon buiten handbereik, en laat je niet afleiden door berichten die binnenkomen. Plak er een tijd op: de komende 20 minuten, 50 minuten, ... concentreer ik me daarop! Je kan een timer zetten, dat motiveert je om je aan die tijd te houden. Zorg dat je de tijd die je uittrekt maximum 90 minuten aan één stuk is. Daarna bekijk je wat je nog nodig hebt om het af te werken.

 

In mijn e-boek Krijg meer Balans in je Leven dat jíj Wil vind je tools om je doel concreter te maken. Als je het nog niet gedownload hebt, is dit zeker een aanrader!

 

Hartelijke groet,

Karin