Mijn kind wordt extreem boos

 • Posted on: 25 May 2017
 • By: Karin

Onverklaarbaar lijkt het soms. Ineens uit het niets wordt je kind boos. En niet zomaar boos, nee, woedend. Een echte driftbui.

 

Onze zoon van bijna 5 heeft ze soms. Ofwel gaat hij heel hard krijsen en huilen. Niets is dan nog goed. Wat we ook doen of zeggen.

Ofwel gaat hij slaan, of knijpen, of stampen. Toen hij nog jonger was, beet hij ook wel eens. Dat doet hij nu niet meer.

 

Als hij heel moe en overprikkeld is, kunnen we geen kant meer op met hem. Soms is het ook in combinatie met het feit dat hij honger heeft.

Elk detail is dan te veel. Ineens wordt het dan belangrijk dat zijn vork zó ligt, en niet zo. Dat ik zijn groente zó op zijn bord leg, en niet zo. 

 

Dit is dan alarmfase rood. We proberen dan nog zo weinig mogelijk prikkels te geven.

Soms is hij boos op alles en iedereen en laat hij onze nabijheid niet toe.

Dan laten we hem uithuilen als het kan, en blijven we wel in de buurt.

Soms laat hij wel nabijheid toe en nemen we hem op schoot om hem te laten uithuilen.  

Als hij wat gekalmeerd is, vragen we wat hij nodig heeft. Het gebeurt dat hij dan gaat slapen zonder tanden te poetsen, want zelfs dat is dan teveel. 

Dan laten we 'dat wat hoort' even los en gaan we helemaal mee met zijn behoefte. 

Soms helpt het om hem te laten inslapen in ons bed. Dat stelt hem op één of andere manier geruster. 

 

Nieuwe, onverwachte gebeurtenissen, een spannend filmpje, een ruzie, een uitstap, een verandering in de klas, een valpartij, niet begrepen worden in wat hij wilde zeggen, enz.

Heel de dag door zijn er gebeurtenissen die indrukken en prikkels geven aan je kind.

Als je kind gevoelig is, laat dit alles een diepere indruk achter en heeft hij ook meer tijd nodig om al die informatie te verwerken.

En dan kan het ineens teveel zijn. 

Je kind ontploft.

 

Wat je kan doen tijdens een boze bui:

 

 1. Geef de emotie van je kind ruimte en erkenning: 'jij bent nu heel erg boos!' 'Je gaat slaan omdat je zó boos bent!' 'Ik zie dat je héél erg boos bent!'
 2. Blijf fysiek nabij. Soms helpt het om je kind een knuffel te geven of even je hand op zijn arm te leggen als hij dat toelaat.
 3. Praat rustig en ga niet mee in de heftigheid van je kind. 
 4. Ga niet te veel inhoudelijk in op wat je kind zegt. Dan kom je waarschijnlijk in een machtsstrijd terecht. Je kind staat op het moment van zijn boze bui niet open voor gesprek. Als hij gekalmeerd is, kan je er over praten en uitzoeken wat hem zo overstuur maakte.
 5. Blijf zelf zoveel mogelijk kalm tijdens een driftbui van je kind. Dit geeft je kind veiligheid en een ankerpunt. Ook al heb je de neiging om te reageren.
 6. Focus je op het feit dat je contact wil maken met je kind en tot je kind wil doordringen.
 7. Laat je kind voelen dat je ondanks de crisis toch een bondgenoot blijft. Je kind wil deze buien ook niet, maar kent (nog) geen andere manier om er mee om te gaan. Zoek samen naar manieren om er in de toekomst mee om te gaan. 

 

Probeer de eerste signalen van een woedebui te herkennen.

 

Signalen zijn bijvoorbeeld als je kind te opgewonden, te geïrriteerd is, gaat kibbelen, jengelt,...

 1. Beperk onnodige prikkels. Soms is TV of radio te veel op zo'n momenten. Schakel deze regelmatig uit.
 2. Las een rustmoment in voor je kind, zodat hij daarna verder kan gaan. 
 3. Nodig je kind uit om bij je te komen zitten, terwijl jij je taak verder doet, bijvoorbeeld terwijl je het eten klaar maakt.

 

Als je merkt dat de woedebuien blijven komen en dat het jou ook steeds van streek brengt, dan kan de workshop van 10 juni je hierin helpen!

Workshop Familieopstellingen met als thema 'Bewuster Ouderschap' waarin je onbewuste patronen en reacties aan het licht kan brengen en zo verandering in je situatie krijgt.

Kijk voor meer info op deze pagina!

 

Je kan bij mij ook steeds terecht voor een gratis Inzichtsessie waarin we samen onderzoeken waar je tegenaan loopt, wat je al hebt geprobeerd, wat je grootste uitdagingen zijn om de gewenste resultaten te bereiken met je kind. Contacteer mij via mail: karin@hetlevenswiel.be 

 

Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Hartelijke groet

Karin