Onverdeelde Aandacht

  • Posted on: 31 July 2018
  • By: Karin

In deze tijden van afleiding is het niet makkelijk om oprechte aandacht te hebben voor je kind (en voor jezelf).

Het is voor velen leuk om op social media dingen te delen over hun kroost en te volgen waar anderen mee bezig zijn.

Het kan ook het gevoel geven van even tijd voor jezelf te hebben door op social media te gaan.

Dit heeft echter een keerzijde.

Onlangs zag ik een moeder met haar peuter in een speeltuin. Ze was druk bezig met selfies te maken samen met haar kindje en die dan te delen. Het is leuk, om iets te laten zien van jezelf op social media. Maar het kan ook een valkuil zijn: dat je er teveel mee bezig bent. En dan mis je belangrijke momenten met je kind, ook al ben je samen met je kind.

Kinderen hebben het zó nodig om echte, oprechte aandacht te hebben van ons, ouders.

Aan die kiekjes hebben ze… niks.

 

Aandacht geven vraagt energie?

Het is intens om zo dagelijks met je peuter, kleuter of kind samen te zijn. Zeker nu in vakantieperiode ben je vaker samen met ze. Dan kan je het gevoel hebben dat je er constant moet zijn voor anderen. Misschien heb je het gevoel dat het je veel energie vraagt.

En ja, ook jij hebt aandacht nodig, even tijd voor jezelf. Wat schiet er dan nog over voor jezelf?

Het andere punt  van die digitale wereld is, volgens mij, dat het lijkt dat je dan tijd voor jezelf hebt. Maar ook dat is niet waar. Het is enkel afleiding.

Social media leiden je af van wat er werkelijk leeft in jezelf. Dus je komt niet toe aan voelen hoe je je werkelijk voelt en wat je werkelijke behoeftes zijn.

Dus als je je smartphone aan de kant legt, heb je niet het vervulde gevoel van iets wat je echt nodig had. Als je dat wel had gedaan, dan zou je meer ruimte voelen voor wat zich aandient bij je kind. En dan zou je op heftige momenten met je kind meer in je kracht kunnen blijven. 

 

Wat is oprechte aandacht?

Oprechte aandacht wil zeggen dat je je focus hebt op je kind, dat je je concentreert op wat je kind vraagt of zegt, dat je belang stelt in wat er leeft bij je kind. Zonder dat je je laat afleiden in die momenten door iets anders.

Heel vaak zijn we in onze gedachten toch met andere dingen bezig, dan met de vraag die onze kinderen stellen. En heel vaak dwingen ze ons met hun vragen om na te denken over dingen waar we misschien niet direct over willen nadenken. Of waar we zelf het antwoord niet op weten. En dat gevoel hebben we niet graag: het niet weten.

Maar zo zitten kinderen nu eenmaal in elkaar. Nieuwsgierig. Puur. Direct.

Als er iets is, zal je het wel merken, want dan wordt je kind boos of verdrietig of gaat het slaan of krijsen. Dat is een heel directe manier van aandacht vragen voor iets waar ze zelf niet goed uit geraken of door overdonderd zijn.

Hoe meer jij je onverdeelde aandacht op zo’n momenten kan geven, hoe meer ze zich gezien voelen, en hoe sneller het terug rustig wordt in henzelf (en in huis).

Hoe meer aandacht jij je kind kan geven die het nodig heeft, hoe beter je kind zich in zijn vel voelt. Hoe meer jij aanvaardt wat er is bij je kind, hoe beter je kind zich in zijn vel voelt. Hoe beter je kind zich in zijn vel voelt, hoe rustiger het is in huis. Het is een constante flow, een constant ritme. En die wisselwerking geldt ook tussen jou en je kind. Hoe beter jij in je vel zit, hoe meer effect dit heeft op je kind en jouw reacties op je kind. Zie je hoe het werkt?

                      

Hoe geef je je kind je onverdeelde aandacht?

Ik geef je graag een aantal tips van hoe je met je onverdeelde aandacht aanwezig kan zijn bij je kind. 

  1. Start je dag met jezelf onverdeelde aandacht te geven. Neem 15 minuten tijd voor jezelf om te mediteren voor je aan je dag begint. Hoe meer jij ingetuned bent op jezelf, hoe makkelijker het wordt om onverdeelde aandacht aan anderen te geven.
  2. Als je kind een moeilijk moment heeft, stop je activiteiten en ga naar je kind. Ga op ooghoogte zitten met je kind en laat voelen dat je er bent.
  3. Maak een aantal keren per dag bewust 5 minuten tijd om samen met je kind te spelen. Probeer met je aandacht echt bij hem/haar in het spel aanwezig te zijn. Maak het kind in jezelf wakker 
  4. Neem je kind serieus in zijn vragen. Je hoeft niet alle antwoorden te weten. Zeg dan gewoon dat je het niet weet. Google kent zowat alle antwoorden. Neem tijd om dit samen te onderzoeken.
  5. Benoem wat je ziet of hoort bij je kind. Daarmee geef je je kind erkenning voor zijn ervaring, ook al zie jij het anders. Het is zíjn ervaring en voor jouw kind is dat waar op dat moment.

Of je het nu wil of niet, kinderen voelen wanneer je met je volledige aandacht aanwezig bent bij hen. Als ze blijven 'vragen' om aandacht, kan dat een indicator zijn voor de mate waarin jij aanwezig bent in het hier en nu bij hen. 

 

Merk je ...

dat je het lastig hebt om je in te leven in je kind, of

dat je snel je geduld verliest, of

dat je voelt dat het anders kan maar je toch steeds weer in je oude patroon van reageren valt

dat het je wat teveel is op dit moment...

... neem dan contact op voor een Inzichtsessie en we bekijken samen wat je nodig hebt en wat ik voor jou kan doen!

 

Een afspraak kan bij mij in de praktijk of via skype!

 

Contact: karin@hetlevenswiel.be of 0477/23.86.76

 

Ik help je graag verder!

Hartelijke groet,

Karin