Vertragen

  • Posted on: 12 August 2019
  • By: Karin

Hoe gaat het bij jullie in de vakantieperiode?

Hoe gaat het er aan toe wanneer iedereen van het gezin een tijd samen is?

Lopen jullie van tijd tot tijd ook tegen elkaar aan?

In de vakantieperiode, wanneer de kinderen (vaker) thuis zijn, gaat alles toch even anders.

       

Alles gaat wat trager met kinderen

In het begin van de vakantie merkte ik dat de kinderen tijd nodig hadden om aan dit ritme te wennen. Nu hebben ze weer hun eigen flow gevonden in alles. Onze kinderen genieten van het spelen thuis en op hun eigen tempo dingen te kunnen doen. Een grote tuin geeft heel wat mogelijkheden, dat geluk hebben we wel en de trampoline geeft oneindig veel plezier, bij onze kinderen toch. Maar het gaat niet altijd van een leien dakje. Zeker niet wanneer zussen en broers regelmatig ruzie maken of wanneer er maar één kind is. Of wanneer kinderen vaker (te) laat gaan slapen of moeite hebben met een onregelmatig ritme, kampen moeten volgen voor opvang tijdens de vakantie terwijl de ouders gaan werken,...

 

Tijd en aandacht verdelen

Soms heb ik mijn to do-lijstje van dingen die ik graag wil afwerken. In de vakantie staan er bij mij ook al eens andere klusjes op  die tijdens het jaar blijven liggen. En dan kan ik heel wat in mijn hoofd hebben wat ik wil doen, maar met kinderen in huis loopt het altijd even anders. Wanneer de kinderen dan aandacht komen vragen op één of andere manier, door te zeuren, door ruzie te maken, door een uitstapje te vragen, door een tussendoortje te vragen, door te vragen om mee te spelen, …  geraak ik niet waar ik wilde zijn.  Soms kan ik uitstel vragen aan de kinderen, maar ik kan niet altijd ‘nee’ of ‘straks’, of ‘wacht nog even’ of ‘eerst nog even dit’ zeggen.

 

Controle loslaten

Gisteren nog wilden onze kinderen pannenkoeken bakken. Nu lukt het mij al aardig om dan te zeggen, “ik laat los waar ik mee bezig ben en ik ga mee pannenkoeken bakken”. En dit zonder het vervelend te vinden. Er zijn andere momenten waarop ik me dan druk maak over iets wat daardoor niet af geraakt. Wat ik dan voel is dat ik niet echt aanwezig kan zijn bij de kinderen en plezier kan hebben aan de activiteit met hen. En dan ben ik van niets tevreden: niet van samen met de kinderen iets te doen, en niet van wat ik af wilde krijgen. Dan voel ik vooral onrust en frustratie.

Eén van de dingen die me helpen om me over te geven aan de flow die er is met de kinderen, is het plezier wat ik er uit haal. Blijf ik me focussen op het werk dat ik nog wil af krijgen, dan geraak ik geïrriteerd. En dat is voor niemand fijn, want de kinderen voelen dat ook.

Dat loslaten lukt me zeker niet altijd!  Ik kan ook echt gefocust blijven op wat ik gedaan wil hebben. Maar dat brengt heel wat spanning. En dan verlies ik sneller mijn geduld met de kinderen.

 

De gulden middenweg

Je hoeft natuurlijk niet op elke vraag in te gaan van je kinderen. Het is de gulden middenweg zoeken. En soms helpen de kinderen ook al eens met een klusje. Ze leren weer iets bij en je bent ook samen iets aan het doen, wat dan je band met je kind weer ten goede komt. Als ze meewerken, dan gaat dat met een trager tempo gepaard of gebeurt het toch op een andere manier dan jij voor ogen had. Dat neem ik er dan maar bij.

Ik merk dat het steeds zoeken is naar balans. Er zijn momenten dat de onze kinderen echt komen hangen in mijn buurt. Ze zoeken dan echt mijn nabijheid. Wat iedereen altijd veel deugd doet, is dat ik gewoon op de grond ga zitten, gezellig op een deken buiten bijvoorbeeld, en dat er uitgebreid geknuffeld wordt. Daarna gaat ieder weer zijn eigen weg.

Alles gaat wat anders, en trager. Of dat gevoel heb je althans.

Samenleven met kinderen vraagt gewoon om te vertragen. En om de controle los te laten. Om mee te gaan in een andere flow. En dat is niet altijd gemakkelijk in de drukte van het leven waar we veel 'moeten' doen.

 

Je bent niet alleen

Heb jij moeite om je kind te volgen, of ben je onzeker over hoe het gaat? Begrijp je je kind niet helemaal en maak je je zorgen? Triggert het jou wat je kind ervaart of meemaakt? 

Merk je dat je regelmatig last hebt met de emoties van je kind(eren), het gekibbel, het gezeur, het gedrag waar je maar geen vat op krijgt? Merk je dat je vaak moet dreigen met een straf of een beloning en voelt dit niet echt goed? En merk je dat je zelf feller reageert dan je zou willen?  

Blijf er niet mee zitten, maar stel je vragen in een Inzichtsessie. De sessie duurt 60 minuten en is 70 euro. 

Door de handvatten en de tools die je krijgt, door de feedback, het stilstaan bij jezelf als ouder en de bewustwording, geraak je al snel op een ander spoor.

Het is niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf!

 

Contact: karin@hetlevenswiel.be of 0477/23.86.76.

 

Ik help je graag verder!

 

Hartelijke groet,