Zelfzorg

  • Posted on: 8 August 2016
  • By: Karin

Zorg jij voldoende voor jezelf? Geef jij jezelf wat je écht nodig hebt?

Voor je verder leest zou ik je willen uitnodigen om eens na te gaan hoeveel tijd jij voor jezelf hebt: Hoeveel minuten, uren, dagen per week neem jij echt tijd voor jezelf? Probeer het concreet te maken.

En noteer dan het antwoord op de volgende vraag: Hoeveel tijd en aandacht zou je graag aan jezelf willen geven per week? En wat is het verschil tussen beide?

Je eigen behoeften even parkeren

Onze levens zijn meestal druk ingevuld: werk, gezin, familie, vrienden, sport, hobby's, cultuur, en noem maar op.  Vaak heb je niet eens door waar je eigenlijk zelf écht behoefte aan hebt. Of misschien heb je het wel door, maar lukt het je niet om hier op in te gaan. Soms is het een echte uitdaging om een evenwicht te vinden tussen al de verschillende domeinen in je leven.

Als ouder is het in sommige situaties noodzakelijk dat jij als volwassene jouw eigen behoeften en noden op momenten dat je kind om aandacht vraagt, even parkeert. En dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je of jullie beiden gaan werken en na een drukke dag thuis komt. Je hebt nog wat op de planning staan, je moet nog koken en zorgen dat het huiswerk gedaan wordt, er is nog was te doen of je moet de kinderen nog naar een hobby brengen, of je gaat zelf nog sporten die avond. Als er dan een crisis is met je kind, dan kan dat de hele planning in de war sturen. Vervelend… Hoe je kan omgaan met emoties bij je kind lees je in mijn eerdere blogartikel.

Wat we vaak vergeten is om aandacht aan onszelf te besteden. Dus als je je eigen behoeften even parkeert voor de noden van anderen, is belangrijk om achteraf bewust tijd voor jezelf uit te trekken. Al is het maar dagelijks voor jezelf een moment vrij te maken om de dag te overlopen en te voelen hoe je je voelt. Even stilstaan dus…

Wat doet zelfzorg met je?

Zelfzorg helpt je in crisissituaties krachtiger en evenwichtiger te zijn. Het helpt je om meer geduld te hebben. Zelfzorg voedt je. Je bent als ouder misschien gewend geraakt aan steeds te geven aan anderen. Dus het vraagt extra aandacht om ook tijd en ruimte voor jezelf te maken.

Dit kan vele vormen aannemen. Enkel jij kan invullen voor jezelf wat het is om voor jezelf te zorgen. Waar heb jij nood aan? Is het rust of sport? Een hobby waar je je creativiteit in kwijt kan? Enz...

7 Tips voor Zelfzorg

  1. Als je je emotioneel, geestelijk of lichamelijk uitgeput voelt, zoek dan hulp. Bij een huisarts, een therapeut, een vriend(in),…
  2. Ga aan de slag met je eigen onverwerkte emoties uit je kindertijd. Hoe meer jij jezelf bevrijdt van deze nare ervaringen, hoe meer je er werkelijk kan zijn voor je eigen kind(eren) en anderen.
  3. Wanneer je in een crisissituatie merkt dat je ruzie wil maken met je kind of partner, ga dan naar een andere kamer waar je je emoties kan uiten door op een kussen te slaan of in een kussen te schreeuwen of vraag je partner of bel een vriend(in) om over je gevoelens te praten.
  4. Als je je eigen emoties op een veilige manier ontlaadt, dan kan je terug helderder denken en doeltreffender omgaan met de situatie.
  5. Stel dat je de ander iets doet of zegt, en je hebt er spijt van, vertel dit dan aan hem/haar. Als het in een situatie is met je kind, zeg dat je van je kind houdt en dat je soms dingen doet die je eigenlijk niet wilde doen, omdat het je soms niet lukt om rustig te reageren. En dat je kind dat niet verdiend heeft. Nodig de ander uit om te vertellen hoe hij/zij zich daarbij voelde.
  6. Ga na of er voldoende aan je behoeften van eten, rust, ontspanning, zingeving, ... voldaan wordt. Als je ontdekt hebt welke behoefte het is, dan kan je het volgende doen: Zoek een hobby, ga eens op stap met een vriend(in), maak bewust tijd voor jou en je partner, mediteer, hou een dagboek bij, lees een inspirerend boek, ga sporten, maak een wandeling in de natuur, sluit je aan bij een groep waar je over je beslommeringen kan praten, doe iets leuk met het ganse gezin,… en vul zelf maar aan!
  7. Communiceer over je behoeften. Dit is een heel efficiënte manier om voor jezelf te zorgen, maar vaak ervaren we het als een drempel om in communicatie te gaan over onze eigen behoeften of gevoelens. Je kan wel eens versteld staan van het effect als je het wel doet!

 

Ik wens je meer tijd en ruimte voor jezelf!

 

Hartelijke groet

Karin